creëer Een soepele overgang tussen groep 2 en groep 3

Thematisch leren in groep 3 en 4

Daag kinderen uit om al spelend en onderzoekend de wereld te leren kennen én zorg voor een soepele overgang tussen groep 2 en groep 3.

Op veel scholen is de overgang van groep 2 naar 3 nog erg groot. En dat hoeft niet! Met Thematisch leren in groep 3 en 4 creëer je de gelegenheid tot spelend en onderzoekend leren. De thema’s zijn uitdagend en betekenisvol. Op deze manier zorg je voor een boeiend aanbod in de  middagen en een betere aansluiting bij de manier van werken in de onderbouw.  

Met spelend en onderzoekend leren daag je kinderen uit!

0 e1579979923416

De thema’s hoef je niet meer zelf te ontwikkelen. Je krijgt iedere bijeenkomst suggesties aangereikt. De thema’s duren 5 tot 6 weken zodat je tijd hebt om diepgang te creëren. In totaal werk je vijf thema’s uit. 

Veel thema’s sluiten aan bij de ankerverhalen van VLL of Lijn 3. Wil je zelf thema’s kiezen dan kan dat. Ik daag je dan wel uit om kritisch na te denken over rollenspel en onderzoeksvragen. Veel onderwerpen lenen zich daar namelijk niet voor. 

De middagen worden veel boeiender!

Thematisch werken vervangt niet de methodes die je gebruikt. Het thema zorgt wel voor uitdaging en een context waarin allerlei taalopdrachten betekenisvol worden geoefend. Ook wordt er in het rollenspel functioneel geschreven: brandweerlieden houden een logboek bij, de politieagenten schrijven bonnen uit, de zweminstructeur noteert de vorderingen van de leerlingen.

De thema’s voor groep 4 bieden kansen voor onderzoekend leren. De onderwerpen dagen uit tot onderzoeken, redeneren, analyseren, vergelijken en experimenteren. Onderzoeksvragen worden in groepjes uitgezocht en aan elkaar gepresenteerd. Zo komen allerlei uitdagende vaardigheden op een interessante manier aan bod.   

betekenisvol lezen en schrijven in het thema

Het werkt ook goed in een combinatiegroep!

In een combinatiegroep (2-3 of 3-4) werken de kinderen aan hetzelfde thema. In ieder thema kan je goed differentiëren in niveau en vaardigheden. De groep wordt zo echt een eenheid en het thema biedt veel kansen tot samenwerken! Bij een 2-3 combinatie kan je ook denken aan mijn kleuteraanpak. Neem contact op als je daar vragen hebt. 

Kies voor een cursus of een traject op jouw school

Ik bied Thematisch leren in groep 3 en 4 als cursus en als traject op maat aan. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten, verspreid over het schooljaar. Klik hier voor meer informatie over mijn cursusaanbod (data en locaties). Neem contact op als je meer wilt weten over een traject op maat.